Żywnościowe bogactwo wspólnoty europejskiej zasługuje na wyróżnienie towarów na trwałe wpisanych w kulturowy krajobraz państw członkowskich. UE, doceniając trud i wkład lokalnych przedsiębiorców w umacnianie międzynarodowej więzi, wyróżnia produkty jakościowe, o niepowtarzalnym smaku, jednoznacznie identyfikujące kraj i konkretny jego obszar. Narzędziem służącym do realizacji polityki jakości żywności są unijne certyfikaty.
Jakość potwierdzona certyfikatem
Europejska żywność jest gwarantem bezpieczeństwa i wartości odżywczych. Tradycyjne metody odgrywają istotną rolę w wyznaczeniu globalnego trendu w zakresie jej zrównoważonej produkcji, do czego dąży Unia. Zastrzeżenie nazwy to część wspólnotowego systemu ochrony praw własności intelektualnej. System zabezpiecza przed próbami podrabiania i dzięki temu w skali ogólnoświatowej pozwala podtrzymać renomę europejskich produktów rolno-spożywczych i napojów.
Wspólna Polityka Rolna wspiera producentów wytwarzających żywność w różnych systemach jakości, co z jednej strony pozwala chronić unikalne, wyjątkowe produkty, z drugiej jest gwarancją najwyższej jakości wyrobów spożywczych.
O tym, jak jest ważna oraz na czym polega ochrona dziedzictwa kulinarnego, dowiesz się z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=m0fuEzqNuGI
Do podstawowych unijnych systemów jakości żywności należą: Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Oprócz certyfikatów UE produkty mogą być wyróżniane oznaczeniami krajowymi, w tym np. znakiem Jakość Tradycja czy integrowana produkcja roślin.
Produkty wytwarzane w ramach systemów jakości żywności mogą dotyczyć zarówno produktów rolnych, jak i środków spożywczych.
Chroniona Nazwa Pochodzenia może być przyznana tylko takiemu produktowi, którego wszystkie surowce pochodzą z określonego obszaru i wszystkie fazy wytwarzania mają miejsce na tym obszarze. Chronione Oznaczenie Geograficzne może być przyznane produktowi, w przypadku którego co najmniej jeden z trzech procesów – produkcja, przetwarzanie lub przygotowywanie produktu - odbywa się na danym terenie. Z kolei gwarantowana tradycyjna specjalność to sposób na zabezpieczenie tradycyjnych cech towaru, bez wiązania produktu z konkretnym obszarem.
Szczegółowe informacje na temat wsparcia wytwarzania żywności w różnych systemach jakości, a także promocji i marketingu tych produktów, znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Fot. www.canva.com
Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.