Na rynku polskim i unijnym można zaobserwować rosnące oczekiwania konsumentów co do jakości i bezpieczeństwa żywności. Skłaniają one do poszukiwania coraz to lepszych rozwiązań dotyczących produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności, której jakość potwierdzona jest stosownymi certyfikatami oraz oznakowaniem. Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że produkty znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od zanieczyszczeń, takich jak pozostałości środków ochrony roślin, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych.
Zasady systemu rolnictwa ekologicznego są ustanowione na poziomie przepisów unijnych. Określono w nich m.in. jakimi metodami wytwarzany może być produkt ekologiczny oraz jak ten produkt powinien być oznaczony, aby zapewnić jego rozpoznawalność. Zgodnie z obowiązującymi przepisami tylko produkty certyfikowane (tj. objęte systemem rolnictwa ekologicznego) mogą być sprzedawane jako ekologiczne. Logo produkcji ekologicznej nadaje produktom ekologicznym wytwarzanym i sprzedawanym w UE spójną tożsamość wizualną. Pomaga to unijnym konsumentom zidentyfikować produkty ekologiczne i ułatwia rolnikom wprowadzanie ich do obrotu we wszystkich krajach UE.
Jednym z istotnych obszarów nowej Wspólnej Polityki Rolnej w Polsce jest wzrost powierzchni użytków rolnych objętych rolnictwem ekologicznym, co wpisuje się w cele zarówno strategii Od pola do stołu jak i Strategii na rzecz Bioróżnorodności.
Wsparcie finansowe producentów ekologicznych w ramach ekoschematu o nazwie Rolnictwo ekologiczne jest jednym z elementów, które pozwolą zwiększyć atrakcyjność tej metody produkcji rolniczej, co powinno przełożyć się na wzrost liczby rolników ekologicznych i powierzchni objętej ekologicznymi metodami produkcji.
Celem interwencji jest wspieranie dobrowolnych zobowiązań rolników, którzy podejmują się utrzymać lub przejść na praktyki i metody rolnictwa ekologicznego, określone w prawodawstwie unijnym i krajowym. Płatności stanowią rekompensatę utraconych korzyści i dodatkowych kosztów związanych z prowadzeniem produkcji metodami ekologicznymi.
Dzięki wdrażaniu ekoschematu Rolnictwo ekologiczne możliwe będzie zmniejszenie zużycia m.in. nawozów, pestycydów, co z kolei powinno przełożyć się na ograniczenie presji sektora rolnictwa na środowisko, w tym na takie zasoby jak woda, gleba i powietrze.
Polityka w zakresie rozwoju rolnictwa ekologicznego przewiduje odziaływanie nie tylko na powierzchnię upraw poprzez ekoschemat Rolnictwo ekologiczne, ale będzie także oddziaływać na kondycję ekonomiczną gospodarstw, wspieranie popytu i budowanie zaufania konsumentów. W Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 przewidziano szereg interwencji dla gospodarstw ekologicznych. Są to działania zwiększające ich potencjał rynkowy poprzez inwestycje w rozwój gospodarstwa ekologicznego, przetwórstwo ekologiczne, skracanie łańcuchów dostaw, a także poszerzanie działań podnoszących świadomość konsumentów oraz wiedzę rolników i doradców na temat zasad produkcji ekologicznej i korzyści płynących z rolnictwa ekologicznego.
Z jakimi wyzwaniami wiąże się prowadzenie gospodarstwa ekologicznego, można przekonać się oglądając film, który znajduje się pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=2TPwAUr4wdg
Źródła:
- Projekt Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, listopad 2021 r.,
- Przewodnik po działaniu Rolnictwo ekologiczne PROW 2014-2020, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2017 r.
- https://ec.europa.eu
- fot. https://unsplash.com
Projekt finansowany w ramach programu IMCAP Unii Europejskiej.
Treść niniejszego artykułu przedstawia wyłącznie poglądy jego autora i jedynie autor ponosi za niego odpowiedzialność. Komisja Europejska nie przyjmuje żadnej odpowiedzialności za wykorzystanie zawartych w nim informacji.